U wielu osób chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS) nieodpowiednia dieta może powodować ból brzucha, zaparcia, biegunki lub wzdęcia. Możesz kontrolować objawy IBS poprzez ograniczenie i wyeliminowanie niektórych pokarmów. Oto kilka wskazówek jak zacząć:

  1. Prowadź dzienniczek, co jesz i czy po jedzeniu pojawiają się nieprzyjemne objawy.
  2. Pij dużo wody (2 do 3 litry na dobę, tak aby mocz miał barwę jasnożółtą lub jasną jak woda) i zadbaj o swoją aktywność fizyczną. [1]Cozma-Petruţ A, Loghin F, Miere D, Dumitraşcu DL. Diet in irritable bowel syndrome: What to recommend, not what to forbid to patients! World Journal of Gastroenterology. 2017;23(21):3771-3783. doi:10.3748/wjg.v23.i21.3771. pełny tekst
  3. Posiłki spożywaj regularnie i bez pośpiechu. Jedz mniej, ale częściej (4 –5 razy dziennie).
  4. Ogranicz lub wyeliminuj pokarmy, które mogą powodować biegunkę lub wzdęcia: kofeina, alkohol, napoje gazowane, produkty mleczne, żywność o wysokiej zawartości cukrów i tłuszczy, produkty wzdymające (fasola, kapusta i brokuły), sztuczne słodziki (sorbitol, ksylitol), ostre przyprawy potrawy smażone w głębokim tłuszczu, potrawy wędzone, pizza, śmietana.

Twoja dieta powinna być dostosowana do Twojego aktualnego stanu zdrowia:

Jeśli występują u Ciebie zaparcia związane ze spowolnioną pracą jelit, tzw. zaparcia atoniczne:

  1. Stosuj dietę bogatoresztkową, czyli obfitą w błonnik nierozpuszczalny, którego dobrym źródłem są otręby pszenne, grube kasze, ciemny ryż, pieczywo razowe, buraki, papryka, kiszona kapusta, owoce zawierające drobne pestki (maliny, truskawki).
  2. Spożywaj suszone owoce (zwłaszcza śliwki, morele, rodzynki) i potrawy ostro przyprawione.
  3. Potrawy mogą być przyrządzane różnymi metodami (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie).
  4. Pij prawdziwą kawę, rosoły, jogurty, kefir, śmietankę, kompoty z suszonych śliwek, soki owocowe, wody mineralne, siemię lniane, zimne napoje.

Jeśli występują u Ciebie zaparcia związane ze stanami skurczowymi jelit, którym towarzyszy często ból brzucha (tzw. zaparcia spastyczne):

  1. Stosuj dietę łatwostrawna z ograniczeniem błonnika w postaci surowej – błonnik dostarczaj w postaci gotowanych i rozdrobnionych warzyw i owoców oraz przecierów i surowych soków. Możesz spożywać na czczo namoczone suszone śliwki.
  2. Wyłącz z diety pieczywo razowe (wybieraj pieczywo pszenne, jasne, czerstwe), grube kasze (gryczana, pęczak), otręby pszenne, surowe warzywa i owoce.
  3. Wyklucz wzdymające warzywa i owoce (kapusta, groch, cebula, czosnek, gruszki, czereśnie, śliwki).
  4. Unikaj produktów zapierających takich jak ryż, mąka ziemniaczana, żelatyna, czekolada.
  5. Wprowadź do diety cukier buraczany, cukier mleczny, woda z miodem, soki owocowe, warzywne, zsiadłe mleko, jogurt, kefir.
  6. Spożywanie na czczo masła czy oliwy wspomoże perystaltykę jelit.
  7. Ogranicz spożycie mięs bogatych w błony, ścięgna, powięzi – wybieraj chude mięso (cielęcina, chuda wołowina, drób) oraz chude ryby (dorsz, sandacz).
  8. Pamiętaj o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, jednak ogranicz mocną kawę, herbatę, alkohol, unikaj napojów gazowanych.[2]McKenzie YA, Reeves LB, Williams M. Food fact sheet. Irritable bowel syndrome and diet. Published: January 2016. Cited 2017-01-05. pełny tekst

Jeśli występują u Ciebie biegunki stosuj dietę łatwostrawną, niskotłuszczową, z ograniczeniem błonnika.

  • Wybieraj warzywa gotowane, rozdrobnione, a owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci przecierów lub soków.
  • Spożywaj wyłącznie pszenne pieczywo (chleb, bułki, sucharki, wafle), drobne kasze (ryż, manna), drobne makarony.
  • Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w folii lub w pergaminie.
  • Z diety wyklucz pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit, a uwzględnij produkty obniżające perystaltykę jelit.
Wyklucz ze swojej dietyUwzględnij w swojej diecie
Produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny (otręby pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami)Mąka ziemniaczana (kisiele)
Fruktoza  (miód, słodkie owoce, soki owocowe, szczególnie sok jabłkowy), laktoza (słodkie mleko - można częściowo zastąpić jogurtem)         Napoje garbnikowe (mocna gorzka herbata, napar z suszonych czarnych jagód, kakao gorzkie na wodzie, czerwone wino wytrawne).
Żelatyna (galaretki owocowe, mięsne)Suche pożywienie
Mięsa przerośnięte tkanką łączną (ścięgna, powięzi, błony) Chude mięso (drób, chuda wołowina, cielęcina, królik), chude ryby (dorsz, sandacz, morszczuk, lin, szczupak)
Warzywa strączkowe i cebulowe, warzywa i owoce wzdymające (kapusta, kalafiory, groch, fasola, soja, soczewica, pory, cebula, czosnek, ogórki, gruszki, czereśnie, śliwki ) oraz buraki i paprykę, kwaśne owoce i warzywaWarzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny – pektyny (marchew, dynia, jabłko tarte, banany)
Substancje słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, ksylitol (gumy do żucia, galaretkowate słodycze, dietetyczne dżemy, czekolady, słodziki sorbitolowe, soki jabłkowy, gruszkowy, winogronowy, śliwki suszone, świeże, wiśnie, gruszki)Ryż ( kleiki z ryżu, ryż z jabłkami, ryż z warzywami takimi jak marchew, pietruszka, seler)
Kawa, alkohol Marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, kabaczki, patisony, pomidory bez skórki, zielona sałata w ograniczonej ilości, jabłka, banany, owoce jagodowe w postaci przecierów
Napoje i dania zimne, słone, pikantne; Ostre przyprawy ( pieprz, ostra papryka, chili, ocet, musztarda)Napoje i dania gorące
Tłuszcze, szczególnie zwierzęce (smalec, słonina, boczek)Niegazowana woda mineralna, mocna gorzka herbata (jeśli pacjent toleruje), napar z rumianku, mięty, suszonych czarnych jagód.
Wody mineralne gazowane



Dodatkowe zalecenia od Twojego farmaceuty:

Ostatnia aktualizacja treści: 21.05.2018 (wersja: 01.15).