fbpx
Farmaceutów zachęcamy do dyskusji i zgłaszania własnych pomysłów na wzbogacenie treści ulotek.

Kategoria: Dieta

Dieta w zespole jelita drażliwego (IBS)

U wielu osób chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS) nieodpowiednia dieta może powodować ból brzucha, zaparcia, biegunki lub wzdęcia. Możesz kontrolować objawy IBS poprzez ograniczenie i wyeliminowanie niektórych składników pokarmowych.

Dieta przy wysokim poziomie cholesterolu

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi (tzw. hipercholesterolemia), współistniejąc z innymi schorzeniami, może prowadzić do rozwoju miażdżycy, a co za tym idzie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru czy niedokrwienia nóg. W uzyskaniu prawidłowych wartości w profilu lipidowym ogromną rolę odgrywa dieta.

Krótko o witaminach

Jaką rolę w organizmie pełnią poszczególne witaminy? Jakie są objawy niedoborów i nadmiaru witamin? W ulotce znajdziesz najważniejsze informacje na ten temat.

Źródła witaminy K w diecie

Witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi, wpływa na mineralizację kości oraz działa korzystnie na układ krążenia. Pamiętaj, że duże wahania spożycia witaminy K w diecie mogą wpływać na wartość wskaźnika INR i zmniejszać skuteczność leczenia przeciwzakrzepowego. Niezwykle istotne jest utrzymywanie stałej zawartości tej witaminy w codziennej diecie.

Dieta w chorobie refluksowej

Najważniejszym założeniem diety w refluksie jest spożywanie produktów lekkostrawnych ze szczególnym ograniczeniem tych, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego np. owoce cytrusowe, sok pomidorowy, potrawy kwaśne, ostre przyprawy. Pamiętaj że szkodliwe są również kawa, mocna herbata i alkohol – one również będą powodować nasilenie uczucia bólu i pieczenia.

Dieta w chorobie wrzodowej

W chorobie wrzodowej dieta jest tylko czynnikiem wspomagającym leczenie. Zmiany w diecie mają na celu przede wszystkim zmniejszenie uciążliwych objawów, ograniczenie  wydzielania soku żołądkowego z żołądku i ograniczenie działania drażniącego niektórych produktów czy potraw na błonę śluzową żołądka. 

Dieta po zabiegu wycięcia woreczka żółciowego

W diecie po usunięciu pęcherzyka żółciowego nie powinny znajdować się żadne produkty kwaśne, z dużą zawartością błonnika czy takie, które mogą zwiększać wydzielanie soku żołądkowego. Po zabiegu unikaj przede wszystkim kwaśnych owoców, wysoko słodzonych konfitur i dżemów, pikantnych przypraw, tłustych potraw przygotowywanych na wywarze z mięsa lub kości, ciężkostrawnych warzyw z dużą zawartością błonnika, pomidorów i ich przetworów, napojów alkoholowych i gazowanych.