Dna moczanowa (inaczej artretyzm, skaza moczanowa, podagra) charakteryzuje się nawracającymi epizodami ostrego, bolesnego zapalenia stawów. Spowodowana jest nadmiernym wytwarzaniem lub upośledzonym wydalaniem kwasu moczowego, końcowego produktu przemiany materii. Kwas moczowy odkłada się w postaci kryształów w tkankach i narządach, np. w stawach czy nerkach, prowadząc do ich uszkodzenia. Choroba najczęściej obejmuje stawy dużego palca stopy oraz nadgarstka. Zapadają na nią najczęściej mężczyźni po 65 roku życia.

W leczeniu dny moczanowej stosuje się leki przeciwzapalne (niesteroidowe leki przeciwzapalne lub sterydy), kolchicynę oraz leki zmniejszające produkcję kwasu moczowego (np. allopurynolMilurit). W skutecznej terapii niezwykle ważne jest stosowanie odpowiedniej diety, polegającej na wykluczeniu niektórych produktów, mogących nasilać napady dny oraz unikaniu alkoholu.

Zalecane i przeciwwskazane produkty

Dieta stosowana przy dnie moczanowej ma na celu ograniczenie spożycia produktów, których metabolizm prowadzi do istotnego wzrostu stężenia kwasu moczowego w organizmie. U osób chorych zaleca się gotowanie potraw. Poniżej zestawiono zalecenia dietetyczne dla przykładowych produktów spożywczych[1]Medycyna Praktyczna: Dieta zalecana chorym na dne moczanową [dostęp: 25.10.2018][2]Zhang Y, Chen C, Choi H, et al. Purine-rich foods intake and recurrent gout attacks. Annals of the rheumatic diseases. 2012;71(9):1448-1453. doi:10.1136/annrheumdis-2011-201215 .

 Produkty

Bezwzględnie przeciwwskazane

piwo i produkty zawierające alkohol

Produkty przeciwwskazane

`
mięso, podroby, przetwory mięsne, galarety, buliony, produkty garmażeryjne, owoce morza, ryby takie jak: sardynki, pstrąg, śledź, dorsz, łosoś, makrela, drób: gęsi, indyki, rośliny strączkowe (groch, fasola biała), kapusta, brukselka, soczewica, napoje słodzone, duże ilości owoców, soki owocowe, miód, fruktoza

Produkty obojętne

produkty zbożowe, bogatotłuszczowe produkty mleczne, jajka, jarzyny, herbata

Produkty zalecane

mleko odtłuszczone, niskotłuszczowe produkty mleczne, kawa (w tym również bezkofeinowa)

Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu (1,5 – 2 l dziennie). Nie zaleca się stosowania drastycznych diet typu głodówek – nagłe zmniejszenie masy ciała może również skutkowac wystąpieniem napadu dny.

Dna moczanowa a alkohol

Jeśli chorujesz na dnę moczanową powinieneś całkowicie wykluczyć z diety alkohol. Nawet niewielka porcja (np. lampka wina, jedno piwo, kieliszek wysokoprocentowego alkoholu) powoduje znaczny wzrost kwasu moczowego w organizmie, a co za tym idzie, może wywołać bolesny napad dny. Do produktów szczególnie przeciwwskazanych należy piwo, w tym również bezalkoholowe.

Co natomiast w sytuacji, gdy zbliża się Sylwester, wesele lub inna uroczystość? Dopuszcza się sporadyczne wypicie alkoholu w niewielkich ilościach maksymalnie 2-3 razy do roku. Pamiętaj jednak, że nawet sporadyczne spożycie alkoholu jest związane z ryzykiem wystąpienia napadu dny moczanowej. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo jego wystąpienia zadbaj o właściwe nawodnienie organizmu (minimum 1,5-2 l wody) oraz unikaj spożywania jednocześnie pokarmów przeciwwskazanych przy tej chorobie.


Dodatkowe zalecenia od Twojego farmaceuty:

Ostatnia aktualizacja treści: 21.04.2018 (wersja: 01.33).